Verne vs Wells

Jules Verne

Det blir et kort innlegg på bloggen denne uka. Til gjengjeld er det et tungvektermøte mellom to slagkraftige herremenn innen den fantastiske litteraturen: Den franske stilisten Jules Verne (1828-1909) møter den britiske drømmeren H. G. Wells (1866-1946).

Begge er hver for seg trukket fram som grunnleggere av sciencefictionlitteraturen. Dette er muligens å gå litt langt, da denne litteraturen bygger på en fabulerende tradisjon, som er sammensatt og går langt tilbake. Som de nyskapende forfatterne de var, har de likevel satt sitt umiskjennelige preg på sjangeren.

Men hvem skrev egentlig mest interessant om framtiden den gangen for hundre år siden?

Oscar Wilde holdt en knapp på Verne, kanskje på grunn av hans rene og vakre språk og hans evne til å tegne et realistisk framtidsbilde.

Oscar Wildes hylest til Verne har imidlertid falt den argentinske fabulisten, Jorge Luis Borges, tungt for brystet. For, som han sier, skrev Verne utelukkende om det sannsynlige – undervannsbåter og turer til månen, mens Wells skrev om det usannsynlige, som usynlige menn og tidsmaskiner. Noen ganger til og med om rene umuligheter, som en mann som kommer tilbake fra framtiden med en blomst.

Usannsynlige muligheter
Det er ikke tvil om at Verne var mest treffende i sine spekulasjoner om vitenskapens utvkling, og hos ham finner vi igjen mange tekniske nyvinninger som enten har blitt oppfunnet etterpå eller fortsatt diskuteres som vitenskaplige muligheter.

Likevel vil jeg gi Wells seieren på poeng. Hans fremtidsromaner er mer tankevekkende, der de balanserer mellom umulige drømmer og urovekkende muligheter. Hans fiksjoner sprenger fysikkens lover; de åpner dører inn til ukjente univers.Kommentarer